Skip to main content

Szegedi Csaba a kortárs magyar képzőművészet középgenerációjának jeles képviselője, kora gyermekkora óta töretlen, elkötelezett festői karrierrel, hazai és nemzetközi elismerésekkel, kitüntetésekkel a háta mögött. Művészetének kvalitásai rangos művészeti iskolákban szerzett szakmai tudáson és immár negyven éve formálódó gazdag festői formanyelven alapulnak. 

MTI foto

A művészet számára világmegismerés, rácsodálkozás a létezés fantasztikumára, a szépség megragadása, az elemelkedés esélye. A kép az alkotás transzcendens pillanatának örökké váló metszete. Pozitív életfilozófiáját képeinek eleven, mégis szubtilis koloritja tükrözi, míg konstruktív világképe elmésen szerkesztett kompozícióiban manifesztálódik. Csaba egy jól képzett, tudatos művész az érzékenység és képzelet szabadságával, amit ő így fogalmaz meg: A művészet rend és kaland...játék szabályok közt és szabályok ellen.

„Annyi mindenesetre biztos, hogy ízig-vérig, zsigerileg festő, mélységes elkötelezettséggel nemcsak a festészet, hanem a festészet által felvetett problémák iránt is”                      – írja róla Dr. Pataki Gábor művészettörténész.

Csaba díjakkal jutalmazott tanulmányait Budapesten a Képzőművészeti Szakközépiskolában, majd a Képzőművészeti Akadémián végezte graduális és mesterképzésben. Első műterme Dunaújvárosban volt, majd egy DAAD ösztöndíj után Németországban élt, HAESF ösztöndíjjal pedig az Egyesült Államokban alkotott. 2000-óta Velencén él és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanára. Mindig aktívan részt vett a művészeti közéletben idehaza, Németországban vagy az Egyesült Államokban. Tagja a legjelentősebb hazai művészeti egyesületeknek és Münchenben tagja volt a Berufsverband Bildender Künstler-nek. Vezetőségi tag volt az Y Galériában, a Székesfehérvári Művészek Társaságában és a Magyar Képző-és Iparművészek Szövetségében. Resident Artist vendége volt olyan patinás intézményeknek, mint pl. a Griffis Art Center New London (CT, USA), az Atelierhaus Worpswede (Németország) vagy a történelmi Római Magyar Akadémia. Szegedi Csaba pályája kezdete óta rendszeresen kiállít, műveit NewYorktól Indiáig számos hazai és külhoni galéria mutatta be, munkáit idehaza és világszerte magán- és közgyűjteményekben őrzik. Munkásságáról vezető művészettörténészek és kritikusok írtak, köztük Feledy Balázs, Martos Gábor, Pataki Gábor, P. Szabó Ernő és Szeifert Judit.

about

Velencei műterem 2021.